Forum Filmowe Filmomaniak.org
Forum Filmowe Filmomaniak.org - filmy, recenzje, premiery filmowe

Aktorki - Nia Long

seba1978 - 2008-08-29, 21:58
Temat postu: Nia Long
------------------------------------------------------------





prawdziwe nazwisko: Nitara Carlynn Long stan
miejsce urodzenia: Nowy Jork, Nowy Jork, USA
data urodzenia: 1970-10-30

Została aktorką, ale interesowała się też baletem, stepowaniem, gimnastyką, jazzem i graniem na gitarze. Nie było jej jednak łatwo przetrwać w Los Angeles mimo ukończenia Santa Monica College i dwóch tytułów magistra. Na szczęście wystarczająco silną motywacją była dla niej chęć pomocy matce w trudnej sytuacji finansowej. Dziś nie może narzekać ani na brak pieniędzy, ani na brak zainteresowania ze strony twórców filmowych.

Rodzice Nii, Doughtry i Talita Long, pochodzą z Trynidadu i Tobago. Zamieszkali w Nowym Jorku, ale po rozwodzie matka przeniosła się z Nią do Iowa City, gdzie studiowała sztuki piękne. Gdy Nia miała siedem lat, przeprowadziły się do Los Angeles, gdzie Nia ukończyła Westchester High School. Potem podjęła studia w Santa Monica. Swoją przygodę z aktorstwem rozpoczęła jednak już jako nastolatka, grywając w sztukach teatralnych. Jedna z nich, „227”, została w 1986 roku przeniesiona na mały ekran. Jej gościnny występ w serialu był jednocześnie jej debiutem przed kamerą. Zaraz potem zagrała w telewizyjnym obrazie „The B.R.A.T. Patrol”. Zanim przebija się na duży ekran, pojawiała się w teledyskach. W 1990 roku znalazła się wreszcie w obsadzie swojego pierwszego kinowego filmu pt. „Pogrzebany żywcem”.

Już rok później zdobyła angaż w cenionym filmie Johna Singletona „Chłopaki z sąsiedztwa”, gdzie wcieliła się w dążącą do małżeństwa dziewczynę Cuby Goodinga, Jr’a. Następnie przez trzy lata była Kathryn „Kat” Speakes w serialu „The Guiding Light”. Dzięki niemu zwróciła na siebie uwagę, co zaowocowało rolą w komedii „Made in America”, gdzie zagrała córkę Whoopi Goldberg i Teda Dansona. Do telewizji powróciła jako Lisa w sitcomie „Bajer z Bel-Air”, po której F. Gary Gray zaproponował jej udział w swojej komedii „Piątek” obok Ice’a T. Dwa lata później miała już na koncie swoją pierwszą główną rolę w „Miłości od trzeciego spojrzenia”. W tym samym roku niespodziewany sukces odniósł „Przepis na życie” z Nią jako najmłodszą z trzech sióstr, próbującą ułożyć sobie karierę i życie małżeńskie.

Po thrillerach „Zbyt blisko wroga” i „Butter” pojawiła się w komedii Malcolma Lee „Drużba” z 1999 roku jako dziewczyna Taye’a Diggsa. W horrorze „Stygmaty” zagrała przyjaciółkę Patricii Arquette. W „Napadzie” partnerowała Jamiemu Foxxowi, a w „The Secret Laughter of Women” Colinowi Firthowi. Następnie była dziewczyną Mary McCormack w dramacie „Liga złamanych serc”. Lesbijkę zagrała jeszcze potem w telewizyjnej produkcji HBO „Gdyby ściany mogły mówić 2”, ale już w „Ryzyku” wolała mężczyznę, a konkretnie Giovanni’ego Ribisi. To w niej kochał się Martin Lawrence w komedii „Agent XXL” oraz w nakręconym w 2006 roku sequelu „Agent XXL 2”.

W 2003 roku zagrała Andreę w serialu “Potyczki Amy” oraz Sashę w „Brygadzie ratunkowej”, w której pojawiała się do 2005 roku. Jako Sandra w pełnometrażowej komedii „Baadasssss!” partnerowała Mario van Peeblesowi. W remake’u „Alfiego” z Judem Law stanowiła zbyt trudną do oparcia się pokusę dla jego najlepszego przyjaciela. W komedii „Daleko jeszcze?” miała niewielką rolę u boku Ice Cube’a, którą powtórzyła w sequelu filmu „Are We Done Yet?”. W 2006 roku natomiast wystąpiła w obrazie „Premonition”.

Wybrana filmografia:

Przeczucie (Premonition) - 2007 ..... Annie,
Jak długo jeszcze? (Are We Done Yet?) - 2007 ..... Suzanne Kingston
Agent XXL 2 (Big Momma's House 2) - 2006 ..... Sherry Pierce
Daleko jeszcze? (Are We There Yet?) - 2005 ..... Suzanne Kingston
Alfie - 2004 ..... Lonette
Liga złamanych serc (Broken Hearts Club: A Romantic Comedy, The) - 2000 ..... Leslie,
Ryzyko (Boiler Room) - 2000 ..... Abby
Agent XXL (Big Momma's House) - 2000 ..... Sherry Pierce
Napad (Held Up) - 2000
Drużba (Best Man, The) - 1999 ..... Jordan Armstrong
Stygmaty (Stigmata) - 1999 ..... Donna Chadway
Po drugiej stronie (In Too Deep) - 1999 ..... Myra
Made in America - 1993 ..... Zora Mathews
Bajer z Bel Air (serial) (The Fresh Prince of Bel-Air) - 1990 ..... Lisa Wilkes

------------------------------------------------------------